Derflanské otevřené sklepy: 25. května 2024
Jsme pár mikro-vinařů z Uherského Hradiště, městské části Sady. Většina z nás vinaří jen pro osobní potřebu, přesto ale máme pěkné vzorky a rádi se vám pochlubíme s výběrem těch nejlepších. Derflanské otevřené sklepy si můžete v klidu vychutnat na připravených piknikových plochách našich zahrad.
Další lákadla můžete sledovat na Facebookové události.
Startovné: 180 Kč na místě, 150 Kč v předprodeji
Ceny vzorků: od 10 Kč / 0,5 dcl
Kde začít: Solná cesta 265 [od UH a Kunovic: [mapy.cz, google] nebo Na Kopci 68 [od Mařatic a Vések: mapy.cz, google]
Kdy dorazit: V sobotu 25. 5. 2024 od 14:00. Končíme kolem 20:00.
Co s sebou: Rodinu, přátele, deku, piknikový koš plný jídla a dobrou náladu. OIV skleničkou a katalogem vás vybavíme při startu.
Komorní setkání s vínem
Chceme zachovat líné plynutí, které je v dnešní uspěchané době tak vzácné. Proto jsme naše otevřené sklepy vytvořili jako pohodové odpoledne s popíjením, povídáním, piknikováním, rodinou a přáteli.
Víno je naší osobní vizitkou, a tak hrdě vytáhneme ze sklepa to nejlepší z ročníku, abyste si to mohli pěkně prochutnat.
Přijďte si užívat výhledů a odplavit stresy skleničkou dobrého vína. Akci pořádáme za každého počasí. Pokud by se sluníčko schovalo, schováme i vás — podle možností, do sklepů, pod pergoly a připravené stany.
Klid a pohoda. Zn: Piknik s sebou!
Jednotliví vinaři jsou od sebe v rozmezí jednoho kilometru, takže je obejdete v klídku loudavou chůzí. Piknikové plochy budou připravené i s krásným výhledem ve Vinařství Medek, nad sklepy u Hronů a Bečica & Juračka. Nachystejte si plný piknikový koš dobrot, protože u pohárku rychle vyhládne. Vhodné víno už vám k tomu napárujeme ;-).
V hospůdce U Kovaříků se také najde něco k zakousnutí… a ve výsledku i výborné pivo na spláchnutí kyselinek. Čepovaná voda je samozřejmostí u každého sklepa.
Derflanští vinaři, kteří se nebojí jít s vínem na zahradu
Pavel Sedlář
Solná cesta 265 [mapy.cz, google, pohled od silnice].
Pavel je precizní detailista, a přitom velice skromný. S každým detailem si rád pohraje: ve sklepě má cihličky poskládané nejpřesněji, nerezky tiše salutují a zaschlou kapku zde opravdu nenajdete. I na práci s vínem je jeho perfekcionismus hodně znát — je tak jasnou volbou pro příznivce polosuchých a polosladkých vín s vyváženým poměrem kyselinky a zbytkového cukru.
Alois Zatloukal
Železniční 235 [mapy.cz, google]
Další přeborník ve skromnosti si návštěvníky naprosto získal. Lojza je svéhlavý a paličatý, ale my ho tak máme rádi – u vína se to totiž projevuje tak, že si vše dělá po svém, jak to cítí a kam ho srdce táhne. Zastává selský způsob, kdy do vína nezasahuje a víno si žije do velké míry vlastním životem a co nejdéle bez přidané síry. Vznikají tak upřímné vzorky, které si na nic nehrají.
Ondřej Balíček
Vřesová 74 [mapy.cz, google]
Ondra je zajímavý tím, že dělá přírodní víno i bez sklepa. Jen se ho zeptejte, rád povypráví a ukáže.
Ve vinohradu nechává hrozny přezrát, často až do prvního sněhu, a tak tu mezi speciály najdete i vína výběrová, ledová a slámová.
Kvasí na přírodních kvasinkách a na kvasnicích také vína zrají klidně po celý rok. U většiny šarží kvašení nezastavuje, aby bylo výsledné víno přirozeně harmonické.
Karel Machálek
Solná cesta 311 [mapy.cz, google]
Derflanský vinař z Kunovic, aneb zdroj častého štengrování a veselých hlášek v našem vinařském spolku. Pamatujete na Slovácko sa súdí?
Karel dělá víno v malých šaržích pro sebe a své nejbližší přátele, úplně nejraději jej popíjí na své zahradě po náročném dni. Sírou šetří a nechává vínům prostor ukázat svoji přirozenost.
PS: Jak vidíte, Karel se nerad fotí — odsouhlasil nám totiž jenom ty fotky, kde je rozmazaný v pozadí 🙂
Bečica & Juračka
Solná cesta 77 [mapy.cz, google, pohled od silnice]
Tomáš s Mirou každým rokem hodnotí své víno jako lepší než v předchozí sezóně. Drží se zásady, že červené si bečku zaslouží a jablečno-mléčná fermentace je u moravského vína nutností. Zakládají si na čistotě vína, aby bylo zpracování bez příchutí a pachutí i bez technologických prohřešků. Jak sami říkají, dělají echt víno „na svoji hubu“ a my moc dobře víme, že jejich víno pokaždé zaujme i mnohé huby návštěvníků.
Hron & spol.
Na Kopci 42 [mapy.cz, google]
Bratři Hronové vinaří v nejstarším a také největším z otevřených sklepů. Daří se jim v červených a mějte se na pozoru, ať omylem nevyslovíte název „Rulanda“. Tu se totiž nalévá jen „Burgunda“ nebo „Pinot“! Nad sklepem je úžasné posezení v zahradě s vinohradem, ideální prostor pro rozbalení pikniku.
Vinařství Medek
Na Kopci 68 [mapy.cz, google, web], oficiální začátek trasy od Mařatic a Vések s piknikovým výhledem na Derflu.
Jožka a Jaromír, tchán a zeťák, vás provedou světem nefiltrovaného vína kvašeného na přírodních kvasinkách, zrajícího na kvasnicích a jemných kalech. Nejvíce si váží svých barikovaných speciálů a s radostí ukazují lidem, že i moravské červené jde udělat na světové úrovni.
Všechna vína jsou do 60 mg/l celkové síry. Co to znamená? No prostě síry je to velmi málo, a tak po takovém víně nebolí hlava.
Taková vesnická pohoda
Jak sami vidíte, není to u nás žádné hogo fogo. Přes den pracujeme, po večerech a víkendech jsme na vinohradech a ve sklepě. Přihlašte se k odběru pozvánek do mailu a jednoduše doražte.
Je tu více mikrovinařů, kteří by mohli otevřít sklípek… nebo třeba garáž. Ale stydí se. Pokud je znáte, tak se o tom s nimi pobavte a třeba změní názor 🙂